ARAS împreună cu Coalitia Plus lansează studiul SEXTRA!

SEXTRA este un studiu internațional, exploratoriu și descriptiv cu scopul de a a identifica factorii determinanți ai HIV și nevoile de sănătate sexuală ale bărbaților cis și trans și ale femeilor trans care schimbă (sau au schimbat în ultimul an) servicii sexuale pentru bani, droguri, cadouri, locuințe sau alte bunuri și care au folosit internetul pentru a-și găsi partenerii.

Cui se adresează acest studiu?

Sondajul ANRS SEXTRA este un studiu care examinează nevoile de sănătate ale persoanelor care schimbă servicii sexuale pentru bani, droguri, cadouri, locuințe sau alte bunuri folosind internetul.

Pentru a participa la acest studiu, trebuie:
  • să fiți majori în țara dumneavoastră;
  • să fiți bărbat (cis sau trans) sau femeie trans;
  • să fii schimbat, în ultimele 12 luni, servicii sexuale pentru bani, droguri, cadouri, locuință (sau un loc de dormit) sau alte bunuri materiale (= schimburi economico-sexuale);
  • să fii folosit internetul (aplicații mobile, site-uri web) pentru a contacta partenerii acestor schimburi.

Care este obiectivul și la ce se uită studiul?

Scopul acestui studiu este de a afla mai multe despre nevoile de sănătate sexuală ale bărbaților cis și trans și ale femeilor trans care folosesc internetul pentru a găsi parteneri pemntru schimburi economico-sexuale. Rezultatele acestui studiu vor fi utilizate pentru a ghida, crea sau adapta intervenții sau programe care să răspundă mai bine acestor nevoi în fiecare dintre țările participante la studiu.

Acest chestionar online va acoperi practicile dvs. de schimb, practicile sexuale, cunoștințele despre HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS), consumul de droguri, strategiile de reducere a riscurilor, accesul la îngrijire și prevenire și nevoile de sănătate, printre altele.

Răspunsurile dvs. la acest chestionar vor rămâne strict anonime și confidențiale.

Cine se află în spatele acestui studiu?

Acest studiu se desfășoară în 8 țări și este coordonat de Coaliția PLUS (o rețea de asociații comunitare din domeniul HIV/SIDA), în colaborare cu asociația IDH din Bolivia și echipa de cercetare SESSTIM (U12-52) din Franța.

 

  • În Bolivia, studiul este pilotat de IDH
  • În Canada, studiul este pilotat de RÉZO
  • În Ecuador, studiul este pilotat de Kimirina
  • În Franța, studiul este pilotat de AIDES
  • În Maroc, studiul este pilotat de ALCS
  • În Portugalia, studiul este pilotat de GAT
  • În Mauritius, studiul este pilotat de PILS
  • În România, studiul este pilotat de ARAS
Cercetătorii coordonatori: Daniela Rojas Castro (director de cercetare comunitară la Coaliția PLUS) și Edgar Valdez (director al IDH Bolivia).

Acest studiu este finanțat de Agence Française de Recherche sur le Sida et les hépatites virales (ANRS).

În funcție de țările participante, sondajul va fi disponibil online timp de câteva săptămâni sau luni în cursul anului 2021. Un total de 2416 respondenți sunt vizați pentru acest proiect. Colectarea datelor se va încheia până cel târziu la 31 decembrie 2021.

De cât timp am nevoie pentru a completa chestionarul?

Participarea la chestionarul online durează aproximativ 15-20 de minute.

Sunt obligat să particip la acest studiu?

Sunteți complet liber să participați sau nu la acest studiu și să îl părăsiți oricând. Decizia dvs. nu va avea nicio influență asupra serviciilor pe care le primiți de la asociațiile locale.

Există riscuri asociate participării la acest studiu?

Deoarece acest sondaj este anonim, riscurile pentru sănătatea și siguranța dvs. sunt considerate nule. Nu a fost instituită nicio asigurare de răspundere civilă suplimentară.

Cum vor fi prelucrate datele colectate?

Datele colectate vor fi utilizate numai în scopuri de cercetare și dezvoltare sau de îmbunătățire a serviciilor. Aceste date anonime pot fi partajate cu alți cercetători. Acestea vor fi păstrate pentru o perioadă de șapte ani după terminarea studiului. După această perioadă, toate datele vor fi distruse definitiv.

Acest studiu a fost acceptat de comitetele etice relevante din fiecare dintre țările participante la cercetare:

  • În Bolivia, studiul a fost acceptat de Comitetul Bioetică al Facultății de Medicină a Universității Mayor de San Simon pe 28 septembrie 2020. Reprezentant: Dra. Ivonne Jordan Rodriguez
  • În Canada (informațiile în curs de actualizare)
  • În Ecuador (informațiile în curs de actualizare)
  • În Franța, studiul a fost aprobat de comitetul de revizuire a eticii INSERM (CEEI-IRB) pe 9 iunie 2020. Reprezentant: Christine Dosquet
  • În Maroc, studiul a fost aprobat de Comitetul de Etică pentru Cercetări Biomedice al Facultății de Medicină și Farmacie a Centrului Universitar Bnou Rochd din Casablanca la 29 ianuarie 2021.
  • În Portugalia, studiul a fost aprobat de către Comisia de Etică a Institutului de Sănătate Publică a Universității din Porto (ISPUP) la 28 ianuarie 2021. Reprezentant: Profesorul Doutor António Martins da Silva
  • În Republica Mauritius, studiul a fost aprobat de Ministerul Sănătății și Bunăstării pe 20 iunie 2020. Reprezentant: Dr. S. Ramen
  • În România, studiul a fost aprobat de Comisia de etică a ARAS – Asociația Romană Anti-SIDA la 20 septembrie 2021.
Pentru orice reclamații referitoare la natura etică a acestui studiu, vă rugăm să contactați reprezentantul comitetului de etică din țara dvs. Puteți scrie la anrs-sextra@coalitionplus.org pentru a lua legătura.

Pentru orice întrebări sau informații despre studiu, puteți contacta coordonarea generală a studiului (în franceză, engleză sau spaniolă) în orice moment la următoarea adresă: anrs-sextra@coalitionplus.org

Cum particip la studiu?

Accesează link-ul de mai AICI

Leave a Comment