Ketamina este cunoscută pentru efectele sale anestezice, analgezice, antidepresive și antiinflamatorii, cu efecte secundare raportate, inclusiv creșterea salivației, creșterea frecvenței cardiace, a presiunii arteriale sistemice și a presiunii intracraniene. De asemenea, are efecte psihoactive, inclusiv sedare, vise intense, disociere (dezorientare în spațiu și timp), tulburări psihomotorii, tulburări de memorie și cognitive și halucinații, care par mai probabile sau mai intense dacă o persoană suferă de probleme psihiatrice.

Ca substanță psihoactivă, se prezintă sub formă de lichid incolor, inodor și insipid și, mai frecvent, sub formă de pulbere albă sau tablete.

Ketamina poate fi amestecată cu băuturi nealcoolice, snorted (uneori cu ajutorul unor gloanțe pentru a măsura dozele în scopul evitării supradozajului), înghițită (bombing), amestecată cu apă și injectată în mușchi sau administrată pe cale rectală (booty bumps). Efectele sale durează între 45 și 90 de minute, dacă este prizată, și până la 3 ore, dacă este înghițită sau injectată. Nu se cunoaște niciun antidot pentru ketamină.

Denumirile sale de stradă includ K, Special K, Vitamin K, Ket, bump of K, Kiddy/Techno smack.

Efecte

În chemsex, ketamina este adesea utilizată pentru a completa efectele altor substanțe. Efectele sale variază în funcție de greutatea corporală, de toleranță, de combinația sa cu alte substanțe, de cantitatea de doză și de potența fiecărui lot în parte. Ketamina conferă:

 • o senzație de plutire, detașare și relaxare, ceea ce facilitează sexul dur și practici precum fisting-ul
 • un sentiment de euforie, fericire și liniște
 • excitație sexuală și dezinhibiție

Efectele sale nocive includ:

 • disfuncții ale tractului urinar
 • dificultăți în erecție și ejaculare
 • amețeli, greață și vărsături
 • ataxie (pierderea controlului motor)
 • iritație nazală
 • disociere extremă
 • atacuri de panică
 • bad trips cu experiențe halucinante înfricoșătoare

Consecințe ale consumului pe termen lung

Ketamina nu pare să provoace dependență fizică. Cu toate acestea, a fost raportată de către unii ca provocând dependență psihologică și poftă de mâncare care, în unele cazuri, poate fi tratată prin reducerea treptată a cantității de substanță administrată. Consecințele pe termen lung ale utilizării sau ale utilizării frecvente pot provoca:

 • disurie, hematurie dureroasă și urgență la urinare, disfuncție renală
 • K-crampe, adică dureri abdominale intense și inexplicabile din punct de vedere medical
 • tulburări psihotice
 • afectarea funcțiilor cognitive, inclusiv probleme de memorie și de învățare

Efectele la urinare tind să înceteze atunci când se oprește utilizarea, dar au existat cazuri în care a fost necesară o intervenție chirurgicală. Un efect secundar bine cunoscut al ketaminei este K-hole. Aceasta este o stare comatoasă, care se caracterizează prin efectele sale disociative și sedative.

Semnele unui K-hole care se apropie sunt:

 • vedere încețoșată
 • halucinații intense
 • senzație de detașare de propriul corp
 • senzația că moartea este iminentă 

K-hole se termină adesea fără alte probleme în afară de o oarecare dezorientare, dar într-un K-hole cineva este vulnerabil la agresiuni sexuale și accidente prin cădere etc.

Simptomele comedown-ului includ:

 • senzație de depresie și anxietate
 • pierderi de memorie
 • flashback-uri sau halucinații vizuale
 • simptomele de retragere pe motiv de dependență psihologică includ anxietate, tremurături, transpirație, pierderea poftei de mâncare, coșmaruri și depresie. 

Amestecarea cu medicamente prescrise și alte substanțe

 • Amestecarea ketaminei cu deprimante, cum ar fi alcoolul sau G este destul de periculoasă, și poate duce la disfuncții respiratorii și cardiace grave.
 • De asemenea, trebuie să se aibă grijă să nu se combine ketamina cu metamfetamina cristalină, cocaina și ecstasy, deoarece aceste combinații pot provoca creșterea nocivă a bătăilor inimii, confuzie și risc de rănire.

Reducerea riscurilor

Identificarea substanței 

Deoarece ketamina se prezintă sub formă de pulbere, trebuie să fim foarte atenți, în timpul petrecerilor chemsex, să nu confundăm ketamina cu orice altă substanță sub formă de pulbere. Doza sa obișnuită este mult mai mică decât cea a altor substanțe (de exemplu, cocaină sau mefedronă). În mod similar, comprimatele de ketamină au adesea imagini imprimate pe ele și, astfel, pot fi confundate cu ecstasy.

Take it slow

Se recomandă să se înceapă cu doze mici și să se aibă grijă să nu se folosească frecvent pentru a evita supradozajul și alte probleme de sănătate, precum cele descrise mai sus.

Afecțiuni preexistente și sănătate mintală

Utilizarea ketaminei atunci când cineva se simte deprimat sau anxios sau se confruntă cu probleme de sănătate mintală este periculoasă, deoarece substanța este susceptibilă să agraveze aceste stări psihice. În plus, dacă inima, ficatul sau tensiunea arterială ridicată au cauzat probleme în trecut, ketamina trebuie evitată.

Amestecul cu alte substanțe

Ketamina nu trebuie combinată cu deprimante ale sistemului nervos central. Stimulantele pot provoca, de asemenea, interacțiuni neplăcute, deoarece stimulentele pot contracara efectele sedative ale ketaminei și invers. În consecință, substanțele pot atinge niveluri foarte toxice în organism.

Fumatul

Fumatul în combinație cu utilizarea ketaminei poate fi periculos. În cazurile de K-hole sau inhibiție motorie în general, există riscul de incendiu sau arsuri care pot să nu fie resimțite imediat din cauza efectelor deprimante și anestezice ale substanței.

Injectarea

Injectarea ketaminei este cel mai bine evitată din cauza faptului că poate provoca o serie de probleme la nivelul sângelui, al pielii și alte probleme cardiovasculare. Injectarea în vene ar trebui evitată, deoarece poate fi letală.

Atenție la leziuni

Proprietățile analgezice ale ketaminei pot face sexul dur mai ușor și mai plăcut, dar ele implică pericolul unor leziuni interne care pot să nu fie realizate la timp.

Utilizarea cu prietenii

În mod similar, se pare că utilizarea ketaminei de unul singur nu este o idee bună, mai ales în cazul unor trip-uri proaste sau al unor K-hole. Utilizarea ketaminei cu persoane de încredere cu care te simți în siguranță este importantă pentru a obține ajutor sau pentru a fi protejat de agresiuni sexuale în cazurile de K-hole. În general, ketamina va scădea inhibițiile și, astfel, va crește probabilitatea de a-ți asuma riscuri care nu ar fi fost asumate altfel, acesta fiind un motiv în plus pentru a utiliza ketamina în prezența unei companii de încredere.

K-hole

În caz de K-hole, se recomandă să mutați persoana într-un loc liniștit, fără lumini puternice și să chemați ambulanța dacă nu se trezește. În timp ce un K-hole tipic variază în funcție de cantitatea de substanță folosită, de mijloacele de utilizare etc., dacă durata este mai mare de 90 de minute, persoanele prezente trebuie să fie vigilente, mai ales dacă apar dificultăți respiratorii.

Căutarea unui K-hole

În cazurile în care se folosește ketamină pentru a experimenta un K-hole, este bine să vă asigurați de siguranța mediului și trebuie să fiți așezat sau întins într-un loc în care nu va fi posibil să suferiți răni în urma unei căderi.

Sinceritate cu personalul medical

În relațiile cu personalul medical în cazurile de supradozaj cu ketamină, trebuie să fiți  sinceri pentru a primi un tratament adecvat. De asemenea, un consumator de ketamină este sfătuit să își informeze medicul dacă urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale, pentru a primi doza de anestezic adecvată.