Ce este sexul anal?

Sexul anal este practicarea oricăror activități sexuale care implică zona anală. Multe persoane practică sexul anal, indiferent dacă sunt heterosexuali, homosexuali sau bisexuali.

Majoritatea oamenilor cred că sexul anal este practica prin care penisul unui bărbat intră într-un anus. Cu toate acestea, sexul anal poate face referire și la folosirea degetelor sau a jucăriilor sexuale pentru penetrarea anusului sau la folosirea limbii pentru stimularea anusului (rimming).  

Oricine se poate bucura de sexul anal, indiferent de sex sau orientare sexuală, sau dacă oferă sau primește. Mulți bărbați gay fac sex anal cu penetrare. Dar a fi gay nu înseamnă că trebuie să faci sex anal – tu decizi ce îți place!

Sfaturi importante pentru sexul anal

Poate părea ciudat atunci când începi să explorezi zona anală în timpul sexului, așa că începe încet, cu atingeri și mângâieri, pentru a te obișnui cu ideea. Dacă nu îți place, este bine să discuți cu partenerul tău și să-i explici că sexul anal nu este pentru tine. În timp ce mulți oameni se bucură de el, alții preferă să-l lase în afara activităților lor sexuale.

Dacă decizi să faci sex anal cu penetrare, ia lucrurile încet și comunică cu partenerul. Dacă faci sex anal, folosește mult lubrifiant și începe prin a penetra doar puțin și apoi a scoate complet penisul. Când partenerul tău este pregătit, penetrează un pic mai departe și apoi scoate complet penisul, din nou. Continuă acest proces până când vei fi complet înăuntru – dar fii pregătit să te oprești în orice moment, dacă cealaltă persoană se simte incomod sau simte dureri.

Sexul anal poate fi plăcut atât pentru persoana care oferă cât și pentru cea care primește – dar poate dura ceva timp pentru a te obișnui cu senzația. Dacă nu merge bine de prima dată, puteți încerca din nou mai târziu, atunci când aveți chef. Nu uita că puteți să vă opriți în orice moment, definitiv sau ca să luați o pauză. Doar pentru că ați început ceva nu înseamnă că trebuie să continuați – a te opri este de fapt foarte normal.

Sexul anal, HIV și prevenirea ITS

Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, heterosexual sau homosexual, este important să te protejezi, atunci când faci sex anal, împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV.

Pielea anusului este subțire și poate fi ușor afectată, ceea ce o face mai vulnerabilă la infecții. Asta înseamnă că dacă ești partenerul pasiv (bottom) ai un risc mai mare de a te infecta cu HIV sau orice altă ITS în timpul sexului anal neprotejat, față de alte tipuri de activități sexuale.

Chiar dacă riscul este mai mic pentru partenerul activ (top), HIV poate pătrunde prin „găurica” din vârful penisului (uretră) sau prin diverse răni, tăieturi sau zgârieturi de la nivelul penisului.

ITS-urile cele mai frecvente care se pot transmite în timpul sexului anal sunt:

  • HIV
  • Hepatită B
  • Hepatită C
  • Sifilis
  • Gonoree
  • Chlamydia
  • Negi genitali
  • Herpes genital

Folosirea protecției în timpul sexului anal este importantă pentru a reduce riscul de a lua o ITS. Pentru sexul penetrativ, asigurați-vă că utilizați prezervativul și mult lubrifiant – unii oameni se simt mai în siguranță folosind prezervativele mai groase (extra-thick) pentru sexul anal.

Luarea de profilaxie post-expunere (PEP) este o altă metodă de prevenire a infecției cu HIV, dar aceasta nu este disponibilă oricând și oriunde.

Pentru sexul anal, în funcție de preferințe, poți utiliza fie un prezervativ extern (care se pune pe penis sau jucării sexuale), fie un prezervativ intern (care se pune în anus, comercializat ca fiind prezervativ feminin). Prezervativul feminin este introdus în anus înainte de sex, la fel cum ar fi folosit în vagin.

Este o idee bună să pui prezervativ pe orice jucării sexuale pe care le folosești pentru sexul anal, dar să te asiguri că îl schimbi când schimbi partenerul. De asemenea, folosește un prezervativ nou dacă treci de la sex anal la sex vaginal. Asta din cauza faptului că materialul unor jucării sexuale poate adăposti bacterii și infecții chiar și după spălarea acestora.

Dacă ai făcut sex anal neprotejat și ești îngrijorat de posibilitatea infectării cu HIV, consultă imediat un medic. Este posibil să te afli în situația de a primi profilaxie post-expunere (PEP) pentru a preveni infecția cu HIV, dar trebuie să o iei în 72 de ore de la expunere pentru a fi eficientă. Cu toate acestea, PEP nu este un înlocuitor pentru prezervative și nici nu este disponibil peste tot.

Folosește lubrifiant

Spre deosebire de vagin, anusul nu își produce propriul lubrifiant (lube), de aceea este important să folosești un produs bun pentru a ajuta penisul sau jucăria sexuală să alunece bine și pentru a preveni producerea de răni.

Nu folosi lichidul seminal al partenerului (numit și lichid pre-spermatic) ca lubrifiant. Cel mai bine este să folosești un lubrifiant pe bază de apă sau silicon, care a fost special conceput pentru actul sexual. Lubrifianții pe bază de ulei (cum ar fi loțiunea de corp) pot subția prezervativele și se pot rupe mai ușor.

Cum stimulez prostata unui bărbat?

Multor bărbați le place să le fie stimulată prostata. Prostata este o glandă de dimensiuni mici, situată chiar sub vezica urinară, foarte sensibilă la stimuli (de obicei, prin stimularea ușoară cu degetul, prin anus). Cu toate acestea, prostata poate fi lezată ușor, existând multe vase de sânge de jur împrejurul acesteia, așa că întotdeauna stimulează blând și folosește mult lubrifiant.

Este dureros sexul anal?

Pentru multe persoane, sexul anal este o parte plăcută a vieții lor sexuale. Cu toate acestea, indiferent dacă ești bărbat sau femeie, sexul anal penetrant poate fi incomod sau chiar dureros dacă este făcut în grabă, mai ales dacă este prima dată.

Din fericire, există lucruri pe care le poți face pentru a diminua orice durere. Acestea includ să o iei încet, să penetrezi întâi cu obiecte mai mici, până să faci asta cu penisul, cum ar fi degetele sau jucăriile sexuale, și să folosești mult lubrifiant.

Comunicarea continuă, pe măsură ce progresați, este cea mai bună metodă de a vă asigura că vă veți bucura amândoi de sexul anal. Dacă simți dureri puternice, indiferent de moment, ar trebui să vă opriți imediat.

Prevenirea în cazul contactelor sexuale anale care implică și femei

Ai grijă să nu folosești pentru a stimula anusul același deget cu cel pe care îl folosești pentru a stimula vaginul. Asta pentru că ai putea transfera mici cantități de fecale în vagin, care pot provoca infecții ale tractului urinar, cum ar fi cistita.

Același lucru este valabil și la utilizarea unui deget pentru a stimula anusul și apoi introducerea aceluiași deget în gură, deoarece poate transmite ITS-uri, cum ar fi hepatita.

Dacă faci sex anal și apoi treci la sex vaginal sau oral, ar trebui să folosești un prezervativ nou pentru a preveni infecțiile. Același lucru se aplică și dacă utilizezi jucării sexuale.

Nu este posibil ca partenera să rămână gravidă de la sexul anal, deoarece nu există nicio cale ca lichidul seminal să ajungă din rect în vagin, dar reține că se poate întâmpla ca sperma să se scurgă din anus în vagin după actul sexual. Utilizarea prezervativelor este cea mai bună metodă de a te asigura că ești întotdeauna protejat în mod corespunzător împotriva ITS-urilor cât și a sarcinii.

Ar trebui să fac sex anal?

La fel ca în cazul oricărui alt tip de sex, este important ca ambele persoane să-și dorească să facă sex anal și este important ca nimeni să nu se simtă presat sau forțat să facă ceva ce nu vrea să facă.

Vorbește cu partenerul despre protecție înainte de a începe să faceți sex anal pentru a ajuta lucrurile să meargă mai bine. Nu uita că relațiile sexuale neprotejate te expun pe tine și pe partenerul tău la un risc mai mare de infectare cu HIV și alte ITS-uri decât alte activități sexuale. A fi protejat te va ajuta să te simți mai relaxat și va face sexul mai plăcut.

A decide să faci sex anal este un lucru foarte personal. Principalele lucruri care trebuie luate în considerare sunt dacă vă simțiți bine în timpul actului sexual, atât tu, cât și partenerul tău.