Metamfetamina cristal este o substanță psihostimulantă foarte puternică care provoacă suprastimularea centrilor creierului care controlează emoțiile, funcțiile cognitive și plăcerea. Această suprastimulare afectează diviziunea simpatică a sistemului nervos central prin eliberarea de dopamină, serotonină și norepinefrină, determinând suprastimularea receptorilor creierului, acestea rezultând din proprietățile sale empatogene, halucinogene și euforice. 

Poate fi fumat, injectat (slammed), introdus rectal (booty bump), snorted (prizat) sau ingerat oral, în unele cazuri învelit într-o bucată de hârtie pentru a prelungi digestia (bombing). Pe stradă mai este denumit și ca meth, speed, ice, Tina, crystal, tweak, crank sau glass. 

Efecte

 • Inițial, determină o frecvență cardiacă mai mare, o presiune sanguină și o temperatură mai ridicate, respirație rapidă și superficială și dilatarea pupilelor. 
 • Crește foarte mult dorința sexuală și provoacă un puternic sentiment de euforie, în special atunci când substanța este fumată sau injectată. 
 • Persoanele care consumă metamfetamină cristal declară că se simt mai încrezătoare, că își pierd pofta de mâncare și că nu au nevoie să doarmă. 
 • Energia, curiozitatea și vigilența cresc, iar anxietatea scade. 
 • Persoanele care consumă cantități mari pot prezenta hipertensiune, dureri în piept, insuficiență cardiacă, aritmie, dificultăți de respirație, temperatură corporală ridicată, paranoia, dureri de stomac severe, comă, lipsă de reacție, hemoragie intracraniană, convulsii și accident vascular cerebral ischemic. 
 • În timpul comedown-ului, când efectul substanței începe să se estompeze, persoanele pot raporta că se confruntă cu un nivel crescut al  anxietații  și a depresiei, precum și cu oboseală și dureri de cap. 

Consecințele consumului pe termen lung și tratamentul medicamentos

Consumul îndelungat de metamfetamină cristal duce la toleranță, care, la rândul său, poate duce la creșterea dozelor și a frecvenței de consum. În plus, metamfetamina cristal rămâne în creier pentru o perioadă lungă de timp. Printre consecințele pe termen lung, putem găsi:

 • carii dentare
 • pierdere în greutate
 • scărpinarea excesivă a pielii, cojițe/cruste, infecții repetate
 • agitație, schimbări de dispoziție, insomnie
 • psihoză, paranoia, iluzii și halucinații
 • probleme neuropsihologice persistente, inclusiv modificări ale funcției executive, ale memoriei episodice, ale funcțiilor psihomotorii și ale procesării informațiilor.

Dependența de metamfetamină cristal este greu de tratat deoarece nu există niciun medicament care să ajute la abstinență și niciun medicament aprobat pentru tratamentul recidivei. Au fost propuse mai multe substanțe pentru a ajuta la tratarea simptomelor individuale, inclusiv Modafinil, Bupropion, Naltrexonă, Mirtazapină și canabidol (CBD). Trebuie remarcat faptul că metamfetamina cristal nu provoacă o dependență fizică gravă.

Cu toate acestea, provoacă o dependență psihologică puternică. Simptomele de sevraj includ depresie, iritabilitate, anhedonie (imposibilitatea de a simți plăcere), deficit de atenție etc. Este posibil ca absența simptomelor fizice de sevraj să nu-i lase pe cei care consumă metamfetamină cristal să-și de-a seama că devin dependenți. Prin urmare, aceștia ar putea ajunge să consume mai mult pentru a-și automedica simptomele de dependență. Acest lucru, la răndul său, poate duce la probleme grave și la efecte nedorite și mai grave. 

Amestecul cu medicamente prescrise și alte substanțe

 • Anumite antidepresive, atunci când sunt combinate cu consumul de metamfetamină cristal pot provoca hipertensiune arterială, creșterea temperaturii corporale și toxicitate serotoninică. 
 • Consumul de metamfetamină cristal poate scădea eficacitatea medicamentelor pentru psihoză și tensiune arterială. 
 • Amestecul de metamfetamină cu alte substanțe, inclusiv ecstasy, cocaină, poppers și medicamente pentru disfuncție erectilă, este foarte periculos și poate provoca dereglarea tensiunii arteriale, atac de cord sau accident vascular cerebral. 
 • Medicamentele pentru disfuncție erectilă sunt utilizate în mod obișnuit în combinație cu metamfetamina pentru a ocoli efectul „crystal dick”, adică disfuncție erectilă cronică, chiar și în prezența excitației sexuale pe care o provoacă metamfetamina cristal. 

Reducerea riscurilor

Nutriție

O masă hrănitoare înainte de petrecere protejează împotriva epuizării care va urma. În plus, alimentele bogate în grăsimi protejează de efectele nocive ale absorbției orale de metamfetamină cristal. 

Sănătate sexuală

Dacă se folosesc prezervative, țineți cont de faptul că metamfetamina cristal îl face pe cel care o folosește destul de neobosit și cu o dorință sexuală foarte intensă. Astfel, cel mai bine este ca prezervativele să fie schimbate după 30 de minute de la actul sexual, altfel se pot rupe. În plus, sunt de preferat lubrifianții pe bază de apă, deoarece alți lubrifianți pot coroda latexul prezervativelor și le pot face să se rupă mai ușor. 

Luați o pauză

Se recomandă, de asemenea, luarea de pauze în timpul sesiunilor de chemsex pentru a ne hidrata prin consumul de apă sau sucuri, a lua o gustare și a evita să ne epuizăm organismul. Zahărul, cofeina și alcoolul trebuie evitate, în timp ce electroliții par a fi de ajutor.

Metamfetamina cristal îi face pe oameni să nu simtă foame, sete sau oboseală, dar asta nu înseamnă că nevoile corporale nu sunt încă acolo. De fapt, acestea pot fi chiar mai mari din cauza tensiunii provocate de efectele substanțelor și de activitățile sexuale care au loc. Din aceleași motive, a face un duș în timpul unei pauze de la petrecere poate fi revigorant, în timp ce ajută la menținerea igienei. 

Nu exagerați

Folosirea unor doze mai mici la intervale mai mari de timp poate ajuta la urmărirea efectelor substanței și la protejarea împotriva supradozajului. 

Igiena dentară 

Pentru a evita problemele dentare, periajul dinților (în cazul petrecerilor care durează zile întregi), folosirea gumei de mestecat fără zahăr și hidratarea vor proteja dinții de efectele nocive ale metamfetaminei cristal. 

Comedown

Comedown-ul, adică simptomele apărute atunci când efectul metamfetaminei cristal dispare, pot fi destul de copleșitoare, dar sunt temporare de cele mai multe ori.

Câteva recomandări de reducere a riscurilor în ceea ce privește comedown-ul de la metamfetamina cristal:

 • Consumul de alimente nutritive, inclusiv proteine de înaltă calitate și multe lichide (sucuri, ceai, apă) este de mare importanță pentru ca organismul să se recupereze. 
 • Suplimentele alimentare cu calciu și magneziu pot ajuta, de asemenea, în cazul anxietății și iritabilității. În plus, suplimentele de multivitamine sunt, de asemenea, importante pentru ca organismul să se recupereze. 
 • Să dormi mult și să te afli într-un mediu liniștit și sigur este, de asemenea, de mare ajutor, mai ales în ceea ce privește recuperarea de la impactul psihologic al căderii. Lipsa somnului timp de peste 24 de ore poate provoca deficite cognitive severe, precum și halucinații (de exemplu: insecte care se târăsc pe corp) și psihoză. 
 • Comunicarea cu prieteni de încredere, care nu judecă, cu membri ai familiei etc. este importantă, mai ales dacă o persoană are dificultăți de recuperare și are nevoie să își împărtășească sentimentele cu alte persoane – împărtășirea în sine poate fi vindecătoare. Din același motiv, este mai bine să se evite contactul cu oamenii și prezența în medii care se anticipează că vor provoca iritare sau anxietate. Menținerea unei rețele sociale care nu este implicată în chemsex este utilă, pentru a fi susținută și pentru a avea timp de calitate care nu are legătură cu consumul de substanțe, ceea ce poate ajuta la păstrarea controlului asupra acestuia. 
 • Dacă comedown-ul este deosebit de copleșitor, reducerea cantității de substanță utilizată sau chiar luarea unei distanțe față de implicarea în chemsex pentru o perioadă de timp cu totul poate fi o idee bună. Comedown-urile copleșitoare sunt adesea un semn de dependență. În cazurile în care simptomele nu se reduc sau sunt greu de controlat, este important să căutați sprijin din partea unui profesionist cu pregătire adecvată sau a unui serviciu comunitar. 

Îngrijirea pielii

Este, de asemenea, important să aveți grijă la leziunile cutanate cauzate de scărpinarea, ciupirea pielii și/sau injectarea prin utilizarea unui echipament adecvat (de exemplu: unguente cu antibiotice), astfel încât pielea să se poată vindeca în mod corespunzător și să fie evitate infecțiile. 

În ceea ce privește psihoza

Psihoza indusă de metamfetamina cristal este destul de frecventă. Simptomele sale se aseamănă foarte mult cu schizofrenia paranoidă, inclusiv ideile paranoide, idei de a fi urmărit sau supravegheat, halucinații acustice și tactile și confuzie. Potrivit lui David Stuart, simptomele comune ale metamfetaminei cristal includ:

 • Senzația că telefonul/PC/elementele electrice sunt ascultate sau piratate. 
 • Hiper-alertă la posibilele camere ascunse. 
 • Sentimentul de a fi în centrul unui complot pus la cale de o bandă sau de un cult, sau de persoane cu care am petrecut recent. 
 • Sentimentul că cineva ne-a infectat în mod deliberat cu HIV/Hepatită C (sau altceva). 
 • Sentimentul că cineva ne-a drogat în mod deliberat fără consimțământul nostru. 
 • Sentimentul că suntem gaslighted (oamenii încearcă să ne convingă că ne imaginăm lucruri). 
 • Aud șoapte sau voci persecutorii crude. 
 • Vederea unor prezențe plutitoare la periferia vederii. 
 • Senzația că avem insecte sub piele – sau nevoia compulsivă de a ne scărpina/scobi pielea sau petele. 
 • Hiperconștientizarea unor simptome ciudate pe care le manifestă corpul nostru (dureri articulare, piele de o culoare ciudată sau pete, ceva în urină sau fecale). 
 • Sentimentul că putem auzi electricitatea din pereți sau semnale radio. 
 • Hiperconștientizarea insectelor sau microbacteriilor din colțuri, crăpături, țesături. 
 • Conștientizarea unor coincidențe incredibile pe care nimeni altcineva nu le poate vedea sau interpreta. 
 • Sentimentul de a fi judecat de toată lumea pentru că folosești substanțe/faci sex cu persoane de același sex/ că te masturbezi/ că ai HIV/ că ești feminin/ că nu ești sexy/ că nu te integrezi/ pentru că ai anumite fantezii sau fetișuri/pentru că te uiți la filme porno (sau la anumite filme porno). 
 • Sentimentul că ceva urgent sau periculos este în joc, sentimentul de nesiguranță.
 • Sentimentul de a fi urmărit, fie electronic, fie în viața reală.
 • O obsesie de a rezolva (sau de a găsi dovezi pentru) oricare dintre cele de mai sus. 

Psihoza apărută în urma consumului de metamfetamină cristal este mai probabilă în caz de dependență, utilizare regulată sau supradozaj, precum și în caz de lipsă de somn. Deși simptomele sale pot fi foarte înspăimântătoare, în cele mai multe cazuri acestea vor înceta dacă încetăm consumul de substanțe și investim timp în autoîngrijirea adecvată (de exemplu: somn, nutriție, relaxare).

Există însă cazuri în care simptomele pot rămâne timp de câteva zile sau săptămâni sau pot recidiva chiar și în cazul unor doze foarte mici de consum de substanțe. În astfel de cazuri, ar putea fi recomandată abstinența, precum și căutarea de sprijin din partea unui profesionist în domeniul sănătății mintale cu pregătire adecvată și a serviciilor comunitare. În timpul unei petreceri de chemsex, dacă se manifestă astfel de simptome, este o idee bună să faceți o pauză și să căutați compania unui partener sau a unor parteneri de încredere. Partenerii de chemsex sunt sfătuiți să fie amabili și calmi și să își ajute colegii să se simtă în siguranță și relaxați. Încercarea de a-i convinge că „totul este în mintea lor” este o idee proastă. 

Leave a Comment