Decizia de a face un test HIV este adesea cel mai greu pas de făcut, dar de obicei nu este atât de rău cum îți imaginezi.

Cum îmi obțin rezultatele?

În funcție de tipul de test pe care îl faci, va trebui să aștepți fie câteva minute pentru rezultatele tale (test rapid sau auto-testare), fie câteva zile sau săptămâni (test de laborator). Medicul tău ar trebui să îți explice modul în care vei obține rezultatele testului. Dacă te auto-testezi, vei avea informații despre cum să citești rezultatele în kitul de testare.

Dacă rezultatul tău este negativ, centrul/clinica te va contacta pentru a te informa că ai avut un rezultat negativ. Toate rezultatele pozitive și cele „reactive” vor trebui verificate, astfel încât ți se va solicita să te întorci pentru teste suplimentare.

Dacă ai un rezultat pozitiv după utilizarea unui kit de auto-test, va trebui să mergi la o clinică/spital sau la un centru de testare.

Ce înseamnă un rezultat negativ?

Dacă rezultatul testului HIV este negativ, înseamnă că testul nu a găsit semne de infecție cu HIV.

Cu toate acestea, dacă ai fost expus riscului de infectare după ultimul test, va trebui să te testezi din nou. De asemenea, ține minte că majoritatea testelor HIV pot detecta prezența HIV în intervalul de una până la trei luni după expunere. Dacă te-ai expus riscului mai recent, va trebui să te testezi din nou pentru a te asigura că rezultatele sunt corecte.

Utilizarea prezervativului (și injectarea în siguranță, dacă utilizezi droguri) este cea mai bună metodă de a te proteja de HIV.

Fii conștient că un rezultat negativ pentru HIV nu înseamnă că partenerii tăi sunt negativi. Rezultatul testului HIV se aplică numai persoanei care a făcut testul. Dacă vreunul dintre partenerii tăi precedenți sau actuali este îngrijorat în legătură cu HIV, încurajează-l să facă un test..

Ce înseamnă un rezultat „reactiv” al testului?

Un rezultat reactiv al testului este un rezultat posibil pozitiv, dar înseamnă că va trebui confirmat de un alt test. Medicul tău sau consilierul va vorbi cu tine despre tot ceea ce trebuie să știi și îți va răspunde la toate întrebările pe care le-ai putea avea.

Va trebui să dai o nouă probă de sânge, care va fi apoi trimisă la laborator pentru testare. În această etapă, este foarte important să urmezi sfaturile medicului sau consilierului.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului?

Dacă primești un rezultat HIV pozitiv, medicul sau consilierul va vorbi cu tine despre ce înseamnă acest lucru și ce se va întâmpla în continuare. Pentru majoritatea oamenilor, primirea unui diagnostic pozitiv poate fi o experiență șocantă și emoțională – acest lucru este perfect normal. Consilierul este acolo pentru a te sprijini și pentru a răspunde la orice întrebare.

Tratamentul face ca infecția cu HIV să fie acum o infecție care poate fi gestionată. Medicul tău te poate conecta la diverse servicii de asistență și tratament și orice alte servicii de sănătate de care ai nevoie. Poți să pui orice întrebări – este de datoria lui să răspundă grijilor tale. Cel mai probabil ți se va cere să programezi o altă întâlnire cu el în viitorul foarte apropiat. Este foarte important să mergi la programare și să te folosești de orice tip de asistență care îți este oferită. De asemenea, poți fi testat pentru alte infecții cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi Hepatita B, Hepatita C și Sifilis.

,,Au trecut aproape 6 luni de când am aflat că am HIV. Am fost confuz, supărat, rușinat, mă tot întrebam „De ce eu?”. Ulterior, am început să accept faptul că sunt infectat cu HIV și că îl pot gestiona și că, dacă îmi iau tratamentul, am o viață normală.”  Andrei

Rezultatele testelor mele vor fi confidențiale?

Rezultatele testului tău ar trebui să rămână 100% confidențiale între tine și cei care sunt implicați în îngrijirea și tratamentul tău. Poți vorbi cu doctorul tău despre drepturile tale și poți primi sfaturi despre cum să spui altor persoane dacă și când ești pregătit pentru asta.

Partenerul meu va avea aceleași rezultate ca și mine?

Nu presupune că, dacă ești pozitiv sau negativ, partenerul tău va avea același rezultat. Este posibil ca partenerul tău să aibă un rezultat diferit față de tine. Acesta fiind motivul pentru care este bine să îți încurajezi partenerul să se testeze și el, indiferent dacă rezultatele tale sunt pozitive sau negative. Dacă ești îngrijorat de modul în care să-i spui partenerului tău că ești pozitiv sau de cum anume să îi ceri să facă un test, vorbește cu doctorul sau consilierul despre asta. Adesea, ei te pot ajuta cu metode și soluții.