G este un deprimant al sistemului nervos central, dar în doze mici acționează și ca stimulent. Efectele sale sunt similare cu cele ale alcoolului sau ale medicamentelor pentru anxietate și somn, provocând relaxare și somnolență.

Se prezintă sub formă de lichid transparent, ușor sărat, inodor și, mai rar, sub formă de pulbere albă, uneori închisă în capsule. Poate fi ingerat, adesea amestecat cu suc, din cauza gustului său neplăcut și a faptului că este caustic atunci când nu este dizolvat, administrat pe cale rectală sau, mai rar, injectat.

Efectele sale încep la 10-30 de minute după ce a fost administrat și durează aproximativ 4 ore, în funcție de greutatea persoanei și de nivelurile de toleranță. G este metabolizat destul de rapid, astfel încât nu poate fi detectat în sânge decât timp de 8 ore după consum și timp de 12 ore în urină. GHB și GBL  au efecte asemănătoare, dar nu sunt identice. GHB este substanța care este produsă în organism atunci când se consumă GBL. GHB este vândut sub formă de capsule sau pulbere, în timp ce GBL este de obicei lichid, iar potența sa poate varia foarte mult. GBL are un efect mai puternic decât GHB, dar durează mai puțin timp.

Numele de stradă ale GBL/GHB includ G, Gina, Geebs, Ecstasy Lichid, Liquid X, Liquid G, Goop, Georgia Home Boy, Easy Lay, Soap. 

Efecte

Dozele moderate conferă:

 • euforie
 • sociabilitate
 • excitație sexuală
 • relaxare
 • somnolență
 • lipsă de inhibiție

Este, de asemenea, popular printre unii GBMSM (bărbați gay, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați) pentru efectele sale de relaxare care fac sexul receptiv (bottoming) mai ușor și mai plăcut. 

Supradozajul poate provoca:

 • amețeli, greață
 • tremurături
 • confuzie, iritare, agitație
 • pierderea coordonării
 • halucinații
 • pierderi de memorie
 • convulsii
 • comă
 • stop respirator și deces

Uneori, supradozajul poate duce la o stare comatoasă numită G-hole. Simptomele de confuzie, vorbire incoerentă sau contracții musculare involuntare sunt adesea precursori ai G-hole. O persoană aflată în G-hole își pierde cunostința și cade într-un somn care poate dura de la câteva minute la câteva ore. Poate duce, de asemenea, la stop respirator sau insuficiență cardiacă, dacă G a fost combinat cu alte substanțe. 

Consecințele utilizării pe termen lung 

G provoacă, de asemenea, dependență fizică, pe lângă cea psihologică.  Aceasta poate apărea destul de repede, chiar și după trei zile consecutive de utilizare. Simptomele de sevraj încep la 2-3 ore după ultima doză și pot dura până la 12 ore și includ: 

 • anxietate
 • tremurături
 • insomnie
 • vărsături
 • hipertensiune arterială
 • tahicardie
 • confuzie
 • halucinații

În condiții severe au fost raportate hiperactivitate, paranoia, psihoză, convulsii sau chiar deces. Semnele de dependență includ continuarea utilizării substanței chiar și atunci când efectele secundare nocive sunt evidente, toleranță și simptome de sevraj în cazul în care se întrerupe utilizarea. Stările comatoase (G-hole) repetate pot cauza probleme în funcționarea memoriei și în reglarea emoțiilor. 

Amestecul cu medicamente prescrise și alte substanțe

 • Amestecul de G cu deprimante, cum ar fi alcoolul, ketamina, opiaceele sau benzodiazepinele este extrem de periculos și poate duce la stop respirator, supradozaj, G-hole și deces. 
 • Amestecul de G cu stimulente este, de asemenea, periculos din două motive. În primul rând, stimulentele nu vor permite persoanei care le folosește să simtă somnolența pe care G o provoacă în mod normal, astfel încât este posibil ca acesta să nu-și de-a seama la timp cât de mult G a luat și să sufere un supradozaj. În plus, combinarea G cu stimulente face ca efectele secundare ca halucinațiile, paranoia și agresivitatea să fie foarte probabile. 
 • Combinarea G cu poppers sau cu medicamente pentru disfuncție erectilă poate provoca o dereglare bruscă a tensiunii arteriale, care poate provoca uneori stop cardiac. 

Reducerea riscurilor 

Combinarea

Combinarea G cu alte substanțe trebuie evitată deoarece rezultatele ar putea fi dăunătoare, chiar fatale. 

Afecțiuni preexistente

În cazul unui diagnostic anterior de probleme de tensiune arterială, convulsii, probleme respiratorii, depresie sau diagnostic de tulburare de panică, se recomandă evitarea G. 

Să știm în cine să avem încredere și să știm ce luăm

Sursa care furnizează G trebuie să fie de încredere, deoarece compoziția substanței este extrem de importantă, mai ales în cazul GHB-ului. Dacă este achiziționat prin intermediul dark web, nu există garanții privind potența, așa că este mai bine să fiți atenți să nu ghiciți doza potrivită pe baza achizițiilor anterioare. În plus, cineva trebuie să fie complet sigur dacă folosește GHB sau GBL, deoarece GBL este semnificativ mai puternic. O cantitate de GBL egală cu o doză obișnuită de GHB lichid poate fi letală. 

Durata

Utilizarea continuă timp de peste 6 ore trebuie evitată, deoarece poate duce la supradozaj sau dependență, urmată de simptome neplăcute de sevraj. 

Diluare

G trebuie diluat în apă, suc sau alte băuturi nealcoolice, deoarece este caustic și va arde gura, faringele sau stomacul dacă este ingerat fără a fi dizolvat. În plus, consumul direct din sticlă crește riscul de supradozaj. 

Nu vă grăbiți

Utilizarea G ar trebui să înceapă cu doze mici (de obicei între 0,5 și 1 ML, dar depinde de greutatea corporală) pentru a preveni supradozajul – de fapt, trebuie să se aștepte pentru a verifica dacă doza luată a fost potrivită pentru ei, deoarece durează de obicei cel puțin 10 minute pentru ca efectele să se manifesteze. Au existat cazuri de supradozaj la persoane care au crezut că doza a fost prea mică fără să fi așteptat suficient. 

Verificarea propriei doze

Dozele trebuie stabilite și verificate de persoana care le consumă. Datorită faptului că doza potrivită pentru efectele dorite variază în funcție de persoană, în funcție de nivelul de toleranță și de greutatea corporală, o doză obișnuită pentru o persoană ar putea fi prea mare pentru altcineva. Este util să aveți o modalitate de a deosebi paharele în timpul unei petreceri de chemsex, pentru a vă asigura că fiecare participant își folosește propriul G. Culorile diferite ale paharelor sau etichetele cu nume sunt utile în acest scop. 

Măsurarea

Seringile (sau alte instrumente de laborator care pot măsura cu precizie ml) sunt cea mai bună modalitate de a măsura cantitatea care urmează să fie luată. Pentru G, precizia dozei este foarte importantă. Chiar și o mică abatere ar putea duce la supradozaj sever, așa că lingurițele sau capacele sticluțelor nu sunt măsuri sigure. Slamming (injectare) și booty bumping (administrare pe cale rectală) este mai bine să fie evitate din cauza posibilității ridicate de afectare a vezicii urinare sau a venelor și de supradozaj. 

Depozitarea

G este depozitat în siguranță în sticle care nu sunt folosite pentru alte lichide. Deoarece este transparent, poate fi ușor confundat cu apa sau cu alte băuturi incolore, iar o persoană ar putea lua prea mult crezând că bea altceva înainte de a-și da seama că este vorba de G. 

Țineți cont de timp și păstrați evidența 

Pentru că G are nevoie de un anumit timp pentru a-și face efectul, iar efectul său este agravat de doze multiple, trebuie să se aștepte cel puțin două ore înainte de a lua mai mult, pentru a evita supradozajul. Se recomandă ca fiecare doză de G să fie mai mică decât cea precedentă. În plus, G influențează memoria, așa că trebuie să se țină cont de momentul în care a fost luată fiecare doză. Folosirea unui telefon mobil pentru această evidență poate fi foarte utilă. 

Reducerea

Stoparea bruscă a consumului de G în caz de dependență trebuie evitată, deoarece poate cauza probleme de sănătate foarte periculoase. În astfel de cazuri, este mai bine să se reducă treptat doza pe care o ia cineva sau să se apeleze la ajutor medical, pentru a fi susținut cu o medicație adecvată. 

Sevraj

Dacă cineva are simptome severe de sevraj, ar trebui să se adreseze unui serviciu de urgență al spitalului. 

Spiking

Spiking este fenomenul de amestecare a G cu alcool fără consimțământul persoanei care urmează să îl bea. Evident, spiking-ul are ca scop agresiunea sexuală. Acest lucru se poate întâmpla, de asemenea, prin amestecarea în secret a G cu lubrifiant ca mijloc de a agresa sexual persoana cu rol de recepție (bottom) în actul sexual. Pentru a evita acest lucru, se recomandă să aveți propriul lubrifiant sau să folosiți pachete mici și închise de lubrifianți, mai ales dacă participați la o petrecere chemsex sau urmează să vă cuplați cu persoane necunoscute.

În ceea ce privește agresiunea

Au fost documentate multe cazuri de agresiune sexuală asupra persoanelor aflate sub efectul G. G este mai sigur de utilizat în medii sigure, cu cel puțin una sau câteva persoane de încredere. Persoanele care au relații sexuale cu parteneri sub G sunt sfătuite să obțină un consimțământ clar înainte de a continua. 

Supradozaj

Semnele supradozajului de G includ transpirație incoerentă, vărsături, respirație neregulată sau superficială, imposibilitatea de a sta în picioare, contracții musculare involuntare și G-hole. Supradozajul este mai probabil în cazurile în care toleranța este ridicată. 

 • În cazurile de G-hole trebuie să se asigure că persoana aflată în comă se află în poziție de recuperare pentru a evita blocajul respirator care poate duce la stop respirator. 
 • O persoană aflată în G-hole este vulnerabilă la agresiuni sexuale, așa că este important să fie supravegheată. 
 • Este important să se ceară ajutor medical prin apelarea unei ambulanțe, dacă nu se știe sigur de un partener care a intrat în comă. Uneori, pentru a trezi o persoană aflată în G-hole se folosesc alte substanțe (de exemplu: stimulente), dar acest lucru poate fi destul de periculos. Este de preferat să plasați persoana inconștientă în poziție de recuperare, să nu o lăsați singură și să fiți sinceri cu personalul medical în ceea ce privește substanța care a provocat coma.