Ce înseamnă nedetectabil?

Este posibil să fi observat că „nedetectabil” a devenit un cuvânt folosit din ce în ce mai mult și există un motiv întemeiat pentru care este un termen din ce în ce mai popular în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV.

După cum sugerează și numele, o încărcătură virală nedetectabilă apare la persoanele care trăiesc cu HIV atunci când virusul există în cantități atât de mici, încât nu poate fi detectat prin teste de sânge standard.

Multe persoane care trăiesc cu HIV pot ajunge la o încărcătură virală nedetectabilă într-o perioadă de cel puțin șase luni, prin respectarea tratamentului antiretroviral. Dovezile au arătat că, atâta timp cât continui să îți controlezi încărcătura virală la medic, pentru a confirma că ești nedetectabili, există zero riscuri de a transmite HIV altora, iar sănătatea ta nu va fi afectată de HIV. Nedetectabil = Netransmisibil.

De ce este important să îți verifici încărcătura virală?

„Încărcătura virală” se referă la cantitatea de virus din sânge. Se măsoară printr-un simplu test de sânge; ea arată, de asemenea, cât de bine funcționează tratamentul antiretroviral pentru a-ți proteja sistemul imunitar de alte potențiale boli.

Un diagnostic „nedetectabil” înseamnă că nivelul de HIV din corpul tău este atât de scăzut (sub 40 de copii / ml) încât nu este infecțios pentru alte persoane. De asemenea, s-ar putea să auzi lucrătorii din domeniul sanitar vorbind despre „suprimare virală” (unde nivelul HIV este sub 200 de copii / ml) – dacă ți s-a spus că ești nedetectabil sau că ești suprimat viral, atunci riscul ca tu să transmiți HIV altora este zero.

De obicei, organismul are nevoie de un timp pentru a se adapta la noile medicamente și același lucru este valabil și pentru tratamentul pentru HIV. Luarea tratamentului nu înseamnă automat că ești nedetectabil și este foarte frecvent ca încărcăturile virale să fluctueze, în special după începerea unui nou tip de tratament.

S-ar putea să arăți și să te simți perfect sănătos, dar acest lucru nu este un indicator al încărcăturii tale virale. Singura modalitate de a ști dacă ești nedetectabil este prin monitorizarea ei periodică.

Este recomandat să iei un tratament timp de cel puțin șase luni și apoi să îți monitorizezi încărcătura virală la fiecare 2-4 luni pentru a ști că ești în continuare nedetectabil.

Este important să reții că, și dacă ai o încărcătură virală nedetectabilă, HIV este încă prezent în corpul tău. Asta înseamnă că, dacă oprești tratamentul, încărcătura virală poate crește – îți va afecta sănătatea pe termen lung și va face ca HIV să fie transmisibil din nou.

Toți cei care trăiesc cu HIV pot atinge o încărcătură virală nedetectabilă?

Nu toți cei care trăiesc cu HIV pot ajunge la o încărcătură virală nedetectabilă, iar acest lucru se datorează unor factori care nu pot fi controlați.

Pentru unii, poate fi dificil să se găsească o schemă de tratament corespunzătoare. De asemenea, în unele locuri, este posibil ca testele de încărcatură virală să nu fie întotdeauna disponibile.

Dacă este și cazul tău, este esențial să iei în continuare medicamentele exact așa cum ți-au fost prescrise și să mergi regulat la medic. Deși este posibil să nu fii „nedetectabil”, poți rămâne în continuare sănătos.

Dacă nu ești sigur de încărcătura ta virală, există și alte modalități de a reduce riscul de transmitere a HIV în rândul partenerilor tăi sexuali. Aceștia ar putea dori să ia profilaxie pre-expunere (PrEP) pentru a se menține negativi. Utilizarea prezervativelor va preveni atât transmiterea HIV, cât și a altor infecții cu transmitere sexuală.

Dacă nu îti poți monitoriza în mod regulat încărcătura virală, este important să nu presupui că ești nedetectabil.

Sunt „nedetectabil”, ce înseamnă asta pentru mine?

Desigur, dacă te menții nedetectabil luând schema de tratament și având parte de o monitorizare corectă, vestea bună este că nu trebuie să îți faci griji cu privire la transmiterea HIV partenerilor tăi sexuali!

A fi nedetectabil înseamnă, de asemenea, că organismul tău este în stare bună din punct de vedere al sănătății și că sistemul tău imunitar lucrează bine pentru a se apăra de germenii zilnici. Respectarea schemei de tratament și monitorizarea continuă sunt esențiale pentru a rămâne nedetectabil, dar reprezintă, de asemenea, o modalitate bună de a te asigura că rămâi sănătos.

Împărtășirea diagnosticului tău poate fi o conversație dificilă, dar este util să explici ce înseamnă „nedetectabil” partenerilor tăi sexuali, deoarece vă va ajuta să stați mai liniștiți.

Această discuție poate avea impact asupra deciziei tale de a nu mai folosi prezervative ca principală formă de protecție în timpul sexului.

Cu toate acestea, este o idee bună să discuți cu medicul tău despre asta înainte de a-ți schimba rutina de protecție. De asemenea, trebuie să reții că, deși a fi nedetectabil oprește transmiterea HIV, nu oprește transmiterea altor infecții cu transmitere sexuală (ITS).

Ce înseamnă „nedetectabil” dacă ești sero-negativ?

Dacă ești sero-negativ și partenerul tău sexual actual trăiește cu HIV și are o încărcătură virală nedetectabilă, atunci nu există niciun risc de transmitere sexuală a HIV.

Tu și partenerul tău puteți decide să nu mai folosiți prezervative, dar nu trebuie să te simți presat să schimbi rutina de protecție existentă dacă este una care te face să te simți confortabil. Poate să ți se pară, de fapt, mai liniștitor să ai controlul asupra propriei tale sănătăți și bunăstări sexuale.

Chiar dacă partenerul tău este nedetectabil, prezervativele sunt în continuare singura formă de protecție contra altor ITS. De asemenea, poți să iei în considerare PrEP ca o precauție suplimentară împotriva HIV.

Oricare ar fi decizia pe care o iei cu privire la protecție, este important să te testezi periodic pentru HIV, pentru a verifica dacă statusul tău rămâne negativ.