Ciclul de viață al HIV

HIV infectează un tip anume de celule albe din sistemul imunitar al organismului, numite celule T-helper (sau celule CD4). Aceste celule vitale ne mențin sănătoși, luptând cu infecții și boli.

HIV nu se reproduce și nu crește de unul singur. În schimb, virusul se atașează de o celulă CD4 și fuzionează cu acesta. Apoi preia controlul ADN-ului celulei, se reproduce în interiorul ei și apoi, de aici, se eliberează mai mult HIV în sânge – continuând procesul de înmulțire. Acesta este ciclul de viață al HIV.

În acest fel, HIV slăbește apărarea naturală a organismului și, în timp, afectează grav sistemul imunitar. Cât de rapid se dezvoltă virusul depinde de starea de sănătate generală a unei persoane, de cât de repede este diagnosticată și începe tratamentul după momentul infectării și de cât de corect își ia tratamentul.

Tratamentul antiretroviral și ciclul de viață al HIV

Tratamentul antiretroviral combină o serie de medicamente care vizează diferite etape ale ciclului de viață al HIV, ceea ce îl face foarte eficient. Dacă este luat corect, menține sănătos sistemul imunitar, împiedică dezvoltarea simptomelor și a bolilor asociate cu SIDA, ceea ce înseamnă că oamenii se pot bucura de o viață lungă și sănătoasă.

Dacă cineva nu își ia tratamentul corect, în mod constant, se poate dezvolta rezistența la medicamente. Ceea ce înseamnă că medicamentele nu vor mai putea împiedica replicarea virusului.

Etapele ciclului de viață HIV

  1. Atașare și fuziune

Virusul se atașează de o celulă CD4 și eliberează HIV în celulă.

Medicamentele inhibitoare de fuziune sau de intrare opresc acest proces.

  1. Conversie și integrare

Odată ajuns în celula CD4, HIV își schimbă materialul genetic astfel încât să poată intra în nucleul celulei și să-l preia.

NRTI (inhibitori nucleozidici de revers transcriptază), NNRTI (inhibitori non-nucleozidici de revers transcriptază) și medicamentele inhibitoare de integrază opresc acest lucru.

  1. Replicarea

Celula CD4 infectată produce apoi mai multe proteine ​​HIV care sunt utilizate pentru a produce mai multe particule de HIV în interiorul celulei.

  1. Asamblare și maturare

Noile particule HIV sunt apoi eliberate din celula CD4 în fluxul sanguin care, ulterior, infectează alte celule CD4; și astfel, procesul se reia.

Medicamentele care inhibă proteaza împiedică acest lucru.

Notă – știind cum infectează HIV organismul, oamenii înțeleg opțiunile de prevenire și tratament și de ce este important să începi tratamentul antiretroviral cât mai curând posibil după testarea cu un rezultat pozitiv.