Prezervativul feminin, cunoscut și ca prezervativ intern, este o alternativă la prezervativul masculin. În loc să se pună pe penis, acesta intră în vagin sau anus pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV, și sarcina.

Pentru restul articolului, ne vom referi la acest dispozitiv ca „prezervativ intern” și nu „feminin”.

Unii oameni preferă să folosească prezervativul intern, în felul acesta nu trebuie să se bazeze pe partenerul lor pentru a purta prezervativ. Dacă nu ai folosit niciodată un prezervativ intern, este bine să cunoști – și chiar să încerci – toate opțiunile. Ai putea fi surprins să descoperi ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

Ce este prezervativul intern?

Prezervativul intern este o bucată subțire de latex sau nitril care este introdusă în interiorul anusului/vaginului pentru a preveni o infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HIV (sau o sarcină nedorită, în cazul sexului vaginal).

Cum funcționează un prezervativ intern?

Prezervativul intern se pune în interiorul anusului sau vaginului și creează o barieră care împiedică pătrunderea lichidelor corporale și a spermei în corpul partenerului. Atunci când este utilizat corect, ajuta la prevenirea sarcinii, a ITS-urilor și a HIV.

Cum se folosește prezervativul intern pentru sex anal?

Deși pot părea descurajante la început, prezervativele interne sunt ușor de utilizat cu un pic de practică.

Vei găsi instrucțiuni în pachet despre cum se folosește în cazul sexului vaginal, dar poți primi informații despre cum să folosești un prezervativ intern de la un consilier Checkpoint.

 • Verifică data de expirare și dacă pare în stare bună.
 • Scoate cu atenție prezervativul din ambalaj, pentru a nu-l rupe (nu folosi dinții sau foarfecele și ai grijă la unghii sau bijuterii).
 • Cel mai simplu mod de a folosi prezervativul intern pentru sexul anal este să îl porți ca un prezervativ „masculin”. Pune lubrifiant în interiorul prezervativul intern și apoi pune-l peste penis (sau dildo). Pune lubrifiant și pe exteriorul prezervativului intern sau în jurul anusului, înainte de a face sex.
 • Cu toate acestea, o metodă alternativă este de a introduce prezervativul intern în rect, ca în cazul sexului vaginal. Dacă încerci acest lucru, pune lubrifiant în jurul anusului și relaxează-l cu un deget, pregătindu-l pentru prezervativul intern. Asigură-te că ai unghiile tăiate scurt.
 • După ce scoți prezervativul intern din ambalaj, ține inelul interior între degetul mare, index și arătător și strânge-l astfel încât să formeze un oval. Deși unii oameni îndepărtează inelul interior, acest lucru poate duce la ruperea prezervativului.
 • Dacă nu pui prezervativul intern pe penis, împinge-l în rect cât de adânc poți. Utilizează inelul interior ca ghid, în timp ce tragi ușor anusul cu cealaltă mână. Apoi introdu degetul arătător în prezervativul intern, până când simți partea inferioară a inelului interior. Împinge în sus cât poți, dar nu introdu și inelul exterior.
 • Vei constata că inelul exterior, și poate o parte din prezervativul intern, se află în exteriorul anusului tău. Așa trebuie să fie, ca să oprească prezervativul intern să alunece în interiorul anusului.
 • Folosește mult lubrifiant în interiorul prezervativului, pentru a-l menține umed, și adaugă ori de câte ori ai nevoie, în timpul sexului.
 • Verifică din când în când, în timpul actului sexual, dacă inelul exterior al prezervativului intern nu a alunecat în anus sau dacă penisul nu a alunecat între prezervativul intern și anus. Dacă s-a întâmplat asta, oprește-te, scoate prezervativul intern și folosește unul nou înainte de a relua actul sexual.
 • La final, scoate prezervativul intern. Deoarece acesta se află în interiorul rectului, partenerul nu trebuie să se retragă imediat după ejaculare. Scoate prezervativul cu atenție, ca să nu se verse conținutul. Răsucește inelul exterior de trei ori, pentru a păstra lichidul seminal în interior, apoi trage ușor, până când este total la exterior. Aruncă-l la coșul de gunoi și nu în toaletă.
 • Nu reutiliza prezervativul intern. Este conceput pentru o singură utilizare – folosindu-l de mai multe ori sau cu mai mulți parteneri, foarte probabil se va rupe.

Nu dubla prezervativele! Utilizarea unui prezervativ intern în același timp cu un prezervativ masculin produce frecare și, prin urmare, ambele se vor rupe.

Prezervativ intern Vs Prezervativ masculin

Prezervativele interne prezintă avantaje și dezavantaje în comparație cu prezervativele masculine și este bine să afli ce ți se potrivește ție. Iată câteva lucruri la care te poți gândi când evaluezi opțiunile:

Eficiență

Prezervativele interne pot fi la fel de eficiente ca și prezervativele masculine atunci când sunt utilizate în mod constant și corect.

Fără întreruperi

Spre deosebire de prezervativele masculine care sunt puse chiar înainte de sex sau în timpul sexului, poți introduce prezervativul intern înainte (până la opt ore înainte de sex). Asta înseamnă că nu există întreruperi odată ce decizi să faci sex. Înseamnă, de asemenea, că penisul poate fi introdus în anus sau vagin înainte de a fi complet erect.

Așadar, nu numai că acest lucru îți permite să ai grijă de propria sănătate sexuală, dar nu te va întrerupe în timpul sexului.

Latex

În timp ce majoritatea (nu toate) prezervativelor masculine sunt fabricate din latex, prezervativele feminine sunt făcute dintr-un produs moale, un material plastic numit nitril. Acesta este hipoalergenic, ceea ce înseamnă că prezervativele interne nu vor irita pielea genitală sensibilă.

În plus, în timp ce prezervativele masculine nu pot fi utilizate cu lubrifianți pe bază de ulei, deoarece acestea pot cauza ruperea latexului, prezervativele interne pot fi folosite cu orice tip de lubrifiant – indiferent dacă este ulei, apă sau silicon!

Mărimea contează

Prezervativele interne sunt mai mari decât prezervativele masculine și nu stau fixe în jurul penisului. Aceasta înseamnă că îi oferă penisului partenerului o „zonă de respirație” mai mare, ceea ce pentru unii este mai confortabil și de ajutor în menținerea unei erecții. Mulți bărbați preferă să folosească prezervativele interne exact din acest motiv.

Maximă plăcere

Utilizarea prezervativelor interne poate face sexul mai plăcut atât pentru bărbați, cât  și pentru femei.

În timpul sexului, inelul interior al prezervativului intern poate stimula vârful penisului, iar inelul extern poate freca clitorisul (în cazul sexului vaginal) – acest lucru poate fi excelent pentru amândoi!

De asemenea, îți poți ruga partenerul să pună prezervativul intern pentru tine, ca parte a preludiului.

Relaxează-te!

Deoarece prezervativul intern nu depinde de o erecție pentru a rămâne în loc, partenerul tău nu trebuie să se retragă imediat după ejaculare, așa cum ar face cu prezervativul masculin. Prezervativul intern poate fi îndepărtat atunci când vreți voi, trebuie doar să te asiguri că nu curge sperma din el.

Asta înseamnă că vă puteți relaxa după sex și pur și simplu să vă bucurați de acest moment împreună.

Ce trebuie să faceți dacă un prezervativ intern se rupe ?

Este puțin probabil ca un prezervativ intern să se rupă, mai ales dacă este folosit corect. Cu toate acestea, dacă un prezervativ intern se rupe sau lasă sperma să curgă atunci când este îndepărtat din anus/vagin, sau dacă inelul exterior se mișcă în interiorul vaginului – sau dacă altceva nu merge bine și penisul alunecă între prezervativ și anus/vagin în timpul sexului, atunci există câteva lucruri simple pe care le poți face:

 • retrage penisul imediat
 • elimină cât mai multă spermă poți
 • evită spălarea în anus/vagin, deoarece asta poate împinge sperma/secreția și poate provoca iritații
 • dacă nu ai utilizat niciun alt contraceptiv pentru a preveni sarcina, gândește-te la posibilitatea de a lua contracepția de urgență în termen de 72 de ore de la contactul sexual.

Ce ar trebui să fac în cazul în care prezervativul se rupe și partenerul meu este HIV-pozitiv?

Partenerul tău HIV pozitiv îți va putea spune dacă își ia tratamentul în mod regulat și dacă a fost nedetectabil în ultimele 6 luni, cel puțin. Dacă este așa, riscul de transmitere a HIV, dacă se rupe prezervativul, este extrem de mic. Cu toate acestea, amândoi puteți decide să vă testați pentru alte ITS-uri.

Dacă un prezervativ se rupe și partenerul tău HIV pozitiv nu este pe tratament regulat sau dacă nu ești sigur de cât de bine l-a luat, va trebui să mergi la doctor cât mai curând posibil (în maxim 72 ore). Medicul îți poate recomanda Profilaxie Post-Expunere (PEP). Acesta este un tratament de o lună de zile cu medicamente antiretrovirale (ARV), care reduc șansele de a te infecta cu HIV.

PEP are o rată mare de succes; cu toate acestea, nu este un înlocuitor pentru prezervative. PEP este un medicament puternic, care are efecte secundare și nu este o opțiune disponibilă tuturor.

Dacă te afli într-o relație cu cineva care trăiește cu HIV, utilizarea Profilaxiei Pre Expunere (PrEP) ar putea fi o altă opțiune pentru a te proteja împotriva riscului de transmitere a HIV. Cu toate acestea, nu te va proteja de alte ITS-uri sau de sarcină nedorită.

Unde găsesc prezervative interne?

Deși prezervativele interne nu sunt la fel de ușor de găsit ca prezervativele masculine (și pot fi mai scumpe), de obicei le poți obține de la magazine sau farmacii online (cel mai des sub denumirea de prezervativ feminin).

Prezervativul intern este disponibil în 130 de țări. Există diferite tipuri de prezervative feminine, dar numele de marcă obișnuite includ Femidom, Dominique, Femy, Myfemy, Protectiv, Elegance, Della și Care.

Există noi modele de prezervative interne în curs de dezvoltare și produse în întreaga lume, care vizează să fie mai confortabile și mai ușor de utilizat.