Checkpoint ARAS Network se extinde cu un nou centru, PrEPpoint ARAS București, locul de unde poți lua gratuit PrEP (Profilaxie Pre-Expunere). 

Este un serviciu complet nou, primul de acest fel din România, creat ca răspuns la nevoia comunității de prevenire și mai ales informare, educare și monitorizare a PrEP. PrEPpoint ARAS București este un serviciu dezvoltat de ARAS în parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Balș și susținut de Elton John AIDS Foundation. 

PrEP a devenit în ultimii ani una dintre metodele preferate de prevenire a HIV în rândul comunității de bărbaților gay, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați. În lipsa unei inițiative din partea statului în ceea ce privește procesul de prescriere, distribuire și monitorizare, ARAS deschide primul centru PrEP de la noi din țară care funcționează după recomandări internaționale. 

În cadrul PrEPpoint ARAS București avem personal medical și non-medical prietenos cu comunitatea și pregătit pentru a asigura tot procesul de administrare PrEP.

Am nevoie de PrEP? Este potrivit pentru mine?

PrEP – profilaxia pre-expunere înseamnă folosirea unui medicament HIV/antiretroviral de către o persoană HIV-negativă în scopuri preventive, adică pentru a preveni infectarea cu HIV. 

Dacă nu ești sigur că PrEP este potrivit pentru tine, contactează-ne și un consilier ARAS îți va face o evaluare a riscului și îți va recomanda sau nu medicația PrEP. Recomandarea pentru PrEP trebuie să apară în urma unei evaluări a riscului. Expunerea la risc, în acest caz, se referă la contacte sexuale fără protecție, cu parteneri multipli. 

Cum procedez dacă vreau să iau PrEP de la PrEPpoint ARAS București?

Ne contactezi la 0751.010.539 pentru o evaluarea a riscului și o discuție inițială. În urma discuției, dacă este cazul, putem face o programare pentru inițierea PrEP.

Care este programul centrului și unde se află?

PrEPpoint ARAS București este deschis în fiecare MIERCURI, între 17:00 și 21:00 și se află în cadrul Centrului de sănătate ARAS din str. Ocolului nr. 20.

Ce variante de a luat PrEP sunt disponibile?

Există mai multe opțiuni de administrare atunci când vine vorba de PrEP. În cadrul centrului PrEPpoint ARAS poți opta pentru una din cele două variante:

  1. PrEP zilnic (daily PrEP) – o pastilă în fiecare zi, la aceeași oră
  2. PrEP la nevoie (on demand) – doar atunci când plănuiești să ai contacte sexuale cu risc/neprotejate.

Cum decurge procesul în cadrul PrEPpoint ARAS?

La prima vizită (I):

  1. vei fi informat cu privire la tot parcursul tău în cadrul centrului, îți vor fi explicate toate etapele, drepturile și obligațiile pe care le ai și vei semna un acord terapeutic plus alte documente asociate tratamentului PrEP;
  2. se vor face teste rapide pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (testarea este însoțită de consiliere pre- și post-testare);
  3. se va face consult medical – un medic infecționist va sta de vorbă cu tine pentru a-ți evalua starea de sănătate și îți va prescrie PrEP (dacă starea de sănătate actuală este conformă pentru a începe PrEP).
  4. se vor face analize de laborator – un asistent medical va recolta sânge pentru alte analize de laborator (pentru monitorizarea efectelor adverse asociate PrEP). Poți opta să îți faci analizele la noi în centru (acestea costă 100 RON) sau le poți face gratuit la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș (dacă ai asigurare medicală și card de sănătate).

A doua vizită (II):

  1. are loc la o săptămână de la prima vizită.
  2. în funcție de rezultatul analizelor de laborator se eliberează medicația PrEP pentru 30 de zile/30 comprimate.

A treia vizită (III):

  1. cei care optează pentru varianta PrEP zilnic, la aproximativ o lună de la vizita II trebuie să revină la centru pentru repetarea testelor rapide și se eliberează medicația PrEP pentru 60 de zile.
  2. cei care optează pentru PrEP la nevoie se programează când rămân fără pastile, dar nu mai târziu de 3 luni de la vizita II. Se vor repeta testele rapide, analizele de laborator, vizita medicală și se va elibera medicația Prep (30 comprimate).

A patra vizită (IV):

  1. Cei care optează pentru PrEP zilnic vor reveni la centru după aprox. 2 luni pentru testare rapidă, analize de laborator, vizită medicală și eliberarea medicației PrEP pentru 90 zile. 

Următoarele vizite vor avea loc o data la aprox. 3 luni cu repetarea procedurilor enumerate anterior la vizita IV.

Pentru mai multe informații, contactează-ne la 0751.010.539 sau preppoint@arasnet.ro.

PrEPpoint ARAS București este un serviciu dezvoltat de ARAS în parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Balș și susținut de Elton John AIDS Foundation. 

Leave a Comment