„Clanță”, „felație”, „blow job”, „muie”… există multe denumiri pentru sexul oral. Dar ce este sexul oral? Și ce riscuri prezintă acesta?

Indiferent dacă te gândești să faceți sex oral pentru prima dată sau vrei doar informații suplimentare – citește în continuare câteva sfaturi despre cum să faci sex oral în siguranță și într-un mod plăcut, plus răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări.

Ce este sexul oral?

Sexul oral înseamnă folosirea gurii și a limbii pentru a stimula zona genitală sau anală a partenerilor.

Sexul oral poate fi o modalitate bună de a descoperi noi plăceri împreună cu partenerul, dar decizia dacă vrei să faci este foarte personală – nu tuturor le place și nu toată lumea încearcă!

Ca și în cazul oricărui alt tip de sex, este important ca ambele persoane să își dorească să facă asta.

Sfaturi importante pentru sexul oral

S-au scris multe despre cum să faci sex oral în cel mai bun mod. Dar adevărul este că lucrurile  funcționează diferit pentru fiecare om în parte.

Există o varietate de moduri de a linge, de a suge sau de a stimula – fiecare persoană are moduri diferite în care i-ar plăcea să primească sau să ofere sex oral. Ține cont de faptul că poate trece o perioadă de timp până înțelegi ce anume îi face plăcere partenerului.

S-ar putea să te simți emoționat înainte de a face sex oral – indiferent dacă oferi sau primești. Cel mai bun lucru este să comunici permanent cu partenerul tău. Roagă-l să îți spună când se simte bine și fă și tu același lucru.

Dacă te simți bine și confortabil cu persoana cu care ești, atunci sexul oral poate fi o modalitate bună de a vă apropia fizic unul de celălalt și de a afla ce anume vă excită. Dar amintește-ți că te poți întrerupe sau opri în orice moment dorești, acest lucru fiind valabil și pentru partenerul tău. Doar pentru că ați început ceva nu înseamnă că trebuie să continuați – să te oprești este foarte normal.

Cum să-i oferi sex oral unui bărbat?

Îi poți face sex oral unui bărbat, indiferent dacă penisul său este erect sau nu. Este o idee bună să-ți folosești mâna pentru a-l atinge înainte de a începe propriu-zis sexul oral.

Dacă nu ești sigur cât de mult vrei să intre în gură, folosește degetul mare și degetul arătător pentru a face un inel în jurul penisului său, oprindu-l cât de jos vrei. Poți continua să miști degetele în jos încet până ajungi la punctul în care simți ca este suficient de adânc în interiorul gurii.

Mulți bărbați consideră sexul oral (cunoscut și sub numele de „blow job”) extrem de excitant, așa că începe ușor și încet și avansează către un ritm mai rapid. Puteți experimenta mișcări diferite ale limbii, gurii și capului pentru a vedea ce funcționează cel mai bine (dar nu folosi dinții decât dacă ți se cere!).

Chiar dacă decizi să îi oferi unui bărbat sex oral, asta nu înseamnă că trebuie să-l lași să ejaculeze în gura ta – tu alegi. Desigur, dacă poartă prezervativ, asta nu va fi o problemă și, în plus, în acest mod, veți fi protejați împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS). De asemenea, depinde doar de tine cât timp vei continua.

Cum să-i oferi sex oral unei femei?

De obicei, este o idee bună să începeți cu sărutări și atingeri înainte de a oferi sex oral unei femei. Explorează fără să te grăbești coapsele superioare și zona din jurul vaginului, pentru a o ajuta să se excite.

Cea mai sensibilă parte a vaginului este clitorisul, care are peste 8.000 de terminații nervoase. Dar toată zona pelviană este foarte sensibilă. Depărtează ușor labiile exterioare și caută orificiul vaginal și clitorisul, care este chiar deasupra acestuia.

Pornește ușor, folosind limba pentru a face mișcări lente, apoi crește progresiv intensitatea. Poți experimenta creând modele diverse cu limba și încearcă ritmuri diferite – fiind atent la semnele pe care le oferă partenera ta, ca să afli lucrurile care îi plac cel mai mult.

Cum să faci sex oral-anal (rimming)?

Sexul oral la nivelul anusul partenerului (cunoscut și sub numele de analingus sau rimming) poate fi parte a oricărei relații sexuale, fie că ești gay, bisexual sau heterosexual.

Dacă ești îngrijorat de igienă, roagă-ți partenerul să se spele înainte cu apă și săpun. De asemenea, ați putea să faceți baie/duș împreună, ca parte a preludiului.

Poți începe sărutând ușor și atingând zona din jurul anusului, inclusiv perineul (zona dintre organele genitale și anus).  Apoi poți să te orientezi spre anus, formând cercuri cu limba în jurul părții exterioare și în cele din urmă să introduci limba.

Poți linge, suge, mușca ușor – fiind atent la semnele pe care le oferă partenerul tău, atunci când ceva îi place foarte mult.

Dacă îl oferi unei femei, nu trece de la anus la vagin, deoarece acest lucru poate transfera bacteriile, provocând infecții.

Pot să iau HIV sau altă ITS prin sex oral?

Riscul de transmitere HIV prin sex oral este foarte mic. Principalele riscuri apar dacă persoana care primește sex oral are o ITS sau o rană în zona genitală sau dacă persoana care oferă sex oral are răni sau sângerări la nivelul gurii sau gingiilor.

Cu toate acestea, alte ITS, cum ar fi herpesul, gonoreea, chlamydia și sifilisul, pot fi transmise prin sex oral. Și unele infecții cauzate de bacterii sau virusuri pot fi transmise prin sex oral-anal, cum ar fi hepatita A sau E.coli.

Infecțiile se pot transmise prin sex oral chiar dacă nu există semne sau simptome evidente de infectare (de exemplu, răni). Cu siguranță, ar trebui să evitați să faceți sex oral dacă oricare dintre voi are răni în jurul gurii, penisului, anusului sau vaginului. Acestea ar putea fi un semn al unei infecții, așa că ar trebui să fie examinate de medic.

Utilizarea prezervativului sau a unui dental dam (o batistuță din latex/cauciuc, subțire, moale, care acoperă vaginul sau anusul) te va proteja de majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală. Dacă nu ai un dental dam, îl poți face prin tăierea unui prezervativ, pe lung, de jos în sus, formând o bucată de material, ca o batistuță, care poate fi folosită ca și dental dam.

Știind că ai o protecție suplimentară, oferită de prezervativ, te vei simți mai eliberat și mai puțin inhibat în timpul sexului oral.

Vorbește cu partenerul tău despre protecție înainte de a începe să faceți sex oral, pentru ca lucrurile să meargă bine. Acest lucru poate fi jenant, dar este o parte importantă a relațiilor sexuale și, dacă ți se pare prea dificil să discutați, ar putea fi un semn că nu ești încă gata să faci sex oral.

Ar trebui să fac sex oral?

Este o decizie importantă să începi să faci sex oral și este esențial ca tu și partenerul tău să fiți gata să începeți să explorați asta.

Indiferent dacă oferi sau primești sex oral, nimeni nu ar trebui să o facă din obligație.

Limite de genul „nu înseamnă că am făcut sex – tot virgin ești” sau „dacă nu vrei să facem sex, atunci ai putea măcar să îmi faci un oral” sau „nu este la fel de riscant ca sexul”, toate sugerează presiune și constrângere. Amintește-ți că sexul oral ar trebui să fie plăcut pentru amândoi. Dacă o persoană o face pentru că se simte presată, poate simți ulterior o repulsie față de întreaga experiență.

Decizia de a face sex oral este un lucru foarte personal. Principalele lucruri care trebuie luate în considerare sunt dacă te simți bine și dacă și tu și partenerul tău sunteți siguri că vreți asta.