Simptome și etape ale infecției cu HIV

Simptomele HIV în fiecare etapă pot varia de la o persoană la alta și este posibil ca unele persoane să nu prezinte simptome deloc, timp de mulți ani. Fără tratament antiretroviral, virusul se multiplică în organism și provoacă tot mai multe daune sistemului imunitar. Acesta este motivul pentru care oamenii trebuie să înceapă tratamentul cât mai repede posibil după testarea pozitivă.

Etapa 1: Infecție acută primară

La aproximativ 1-4 săptămâni după momentul infectării cu HIV, unele persoane vor avea simptome ale infecției. Acestea pot să nu dureze mult (o săptămână sau două) și, dacă apar (nu toată lumea are simptome), sunt similare cu cele ale unei gripe. Prezența acestor simptome, care sunt comune mai multor boli, nu indică clar infectarea cu HIV și nu este o modalitate de diagnosticare.

Ar trebui să te adresezi întotdeauna unei clinici/unui spital sau unui centru de testare dacă ești îngrijorat sau crezi că te-ai expus riscului infectării cu HIV, chiar dacă nu te simți rău sau nu ai niciunul dintre următoarele simptome. Aceștia te pot ajuta să te testezi.

Simptomele pot include:

  • febră
  • erupții cutanate
  • dureri în gât
  • ganglioni inflamați
  • dureri de cap
  • dureri de stomac
  • dureri articulare
  • dureri musculare.

Aceste simptome pot apărea deoarece corpul tău reacționează la virusul HIV. Celulele infectate cu HIV circulă prin sistemul sanguin. Sistemul imunitar, ca răspuns, încearcă să atace virusul producând anticorpi HIV – acest proces se numește seroconversie. Intervalul de timp variază, dar odată ce ai HIV, poate dura până la câteva luni pentru a trece prin procesul de seroconversie.

S-ar putea să fie prea devreme pentru a obține un rezultat exact al testului HIV în acest moment, dar un lucru e sigur: nivelul de virus din sistemul sanguin este mare acum.

Deoarece s-ar putea să nu știi că tu (sau partenerul tău) aveți HIV, prezervativele sunt cea mai eficientă metodă de a vă proteja atunci când faceți sex. Folosirea prezervativului este deosebit de importantă dacă crezi că ai fost expus la HIV.

Etapa 2: Etapa asimptomatică

Odată ce o persoană a trecut prin etapa de infecție primară acută și prin procesul de seroconversie, de multe ori poate începe să se simtă mai bine. De fapt, există cazuri în care HIV nu provoacă alte simptome timp de 10 sau chiar 15 ani (în funcție de vârstă, de istoric și de sănătatea generală). Cu toate acestea, virusul va fi în continuare activ, infectând celule noi și multiplicându-se. HIV poate fi transmis în această etapă. Dacă este lăsată netratată, în timp, infecția cu HIV va provoca daune grave sistemului imunitar.

Etapa 3: Infecție HIV simptomatică

Până la această a treia etapă a infecției cu HIV, sistemul imunitar al unei persoane este profund afectat. În acest moment, este mai probabil să apară infecții grave sau boli bacteriene și fungice, pe care, în mod normal, organismul le-ar putea combate. Aceste infecții sunt denumite „infecții oportuniste”.

Simptomele pot include:

  • scădere în greutate
  • diaree cronică
  • transpirație și febră pe timpul nopții
  • tuse persistentă
  • afecțiuni la nivelul gurii și al pielii
  • infecții recurente
  • alte boli grave.

Ce este SIDA?

Este important să înțelegem diferența dintre HIV și SIDA. SIDA este un set de simptome – nu este un virus sau o boală în sine.

Dacă o persoană dezvoltă anumite infecții sau boli oportuniste grave – ca urmare a afectării sistemului imunitar de HIV, în stadiul 3 avansat – se spune că are SIDA. Nu există un test pentru SIDA.

Dacă ai infecție cu HIV în stadiu avansat (cu simptome ce definesc SIDA), este important să începi tratamentul adecvat cât mai curând posibil. Luând tratament, o persoană se poate recupera în urma infecțiilor și bolilor asociate cu SIDA și poate ține sub control HIV.

Cu cât ești diagnosticat mai devreme pentru HIV și începi tratamentul mai rapid, cu atât starea ta de sănătate va rămâne bună pe termen mai lung.