Ce este HIV?

HIV este un virus care atacă celulele din sistemul imunitar, apărarea naturală a organismului nostru împotriva bolilor. Virusul distruge un tip de globulă albă din sistemul imunitar, numit celulă T, și se multiplică în interiorul acestor celule. Celulele T sunt de asemenea denumite celule CD4.

Deoarece HIV distruge multe celule CD4 și se multiplică, acesta slăbește treptat sistemul imunitar al unei persoane, ceea ce înseamnă că cineva care are HIV și nu ia tratament antiretroviral va avea dificultăți tot mai mari în lupta cu infecții și boli.

Dacă HIV este lăsat netratat, poate dura până la 10 sau 15 ani ca sistemul imunitar să fie atât de grav afectat încât să nu mai poată apăra deloc corpul. Cu toate acestea, rata cu care HIV progresează variază în funcție de vârstă, sănătate generală și de istoricul medical.

Informații de bază despre HIV

 • HIV înseamnă Virusul Imunodeficienței Umane.
 • Persoanele cu HIV pot duce o viață lungă și sănătoasă, luând tratament antiretroviral care este eficient și disponibil pentru toți.
 • Odată ce o persoană are HIV, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai repede poate începe tratamentul, ceea ce înseamnă că se va bucura de o sănătate bună pe termen mai lung.
 • Tratamentul antiretroviral reduce nivelul de HIV din organism atât de mult, încât testele de sânge nu îl mai pot detecta. Persoanele care trăiesc cu HIV și a căror încărcătură virală este confirmată ca nedetectabilă nu pot transmite HIV.
 • Testarea periodică pentru HIV este importantă pentru a-ți cunoaște statusul.
 • HIV se găsește în spermă, sânge, secreții anale și vaginale și laptele matern.
 • HIV nu poate fi transmis prin transpirație, salivă sau urină.
 • Utilizarea de prezervative externe (masculine) sau prezervative interne (feminine) în timpul sexului este cea mai bună modalitate de a preveni HIV și alte infecții cu transmitere sexuală.
 • Dacă folosești droguri injectabile, utilizează întotdeauna un ac și o seringă curate și nu folosi niciodată în comun echipamentul de preparare și injectare.

Ce este SIDA?

SIDA este un set de simptome (sau sindrom) cauzate de HIV. Se spune că o persoană are SIDA atunci când sistemul imunitar este prea slab pentru a lupta cu infecția și dezvoltă anumite simptome și boli. Aceasta este ultima etapă a HIV, când infecția este foarte avansată și, dacă este lăsată netratată, va duce la moarte.

Informații de bază despre SIDA

 • SIDA reprezintă Sindromul Imunodeficienței Umane Dobândite; se mai numește infecție HIV avansată sau HIV în stadiu tardiv.
 • SIDA este un set de simptome și boli care apar ca urmare a unei infecții HIV avansate, care a distrus sistemul imunitar.
 • În prezent, numărul celor care dezvoltă SIDA este mai redus, datorită tratamentului antiretroviral eficient, care face ca persoanele infectate să ducă o viață lungă și sănătoasă.

Deși infecția cu HIV nu se vindecă, cu tratament și suport adecvat, persoanele care trăiesc cu HIV se pot bucura de vieți lungi și sănătoase. Pentru asta este deosebit de important ca tratamentul să fie luat corect, așa cum a fost prescris de medic.