Susține activitatea Checkpoint cu 3,5% din impozitul tău pe venit! 

Prin contribuția ta, mai mulți oameni se vor putea testa pentru HIV, Sifilis, Hepatită B și C. 

Oricine poate dispune direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, plătit deja statului în anul precedent către o asociație/fundație (conform art. 82, alin. 6 din Codul Fiscal). Practic, prin completarea unui formular spui statului cum ai vrea să fie cheltuită o parte din impozitul pe venit pe care l-a încasat deja de la tine.

Pasul 1 – Descarcă și imprimă FORMULARUL 

Formularul 230 dacă ai avut venituri din salarii/pensii, din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor, dacă pentru acestea din urmă nu ai obligația să depui Declarația Unică. 

Declarația unică dacă în anul precedent ai avut venituri din activități independente/agricole, drepturi de proprietate intelectuală și cedarea folosinței bunurilor și ai obligația depunerii Declarației Unice.

Pasul 2 – COMPLETEAZĂ CU ATENȚIE

FORMULARUL 230

Completează de mână (preferabil) sau electronic, cu majuscule în secțiunea I datele tale de identificare, și semneză la Semnătura contribuabilului (dacă îl completezi electronic poți fie să desenezi semnătura cu mouse-ul de pe laptop/calculator sau cu degetul de pe telefon/tabletă, fie să încarci o imagine cu ea). Gata! Datele ARAS sunt pre completate 😉 

Pentru a direcționa pentru o durată de 2 ani bifează „Opțiune privind distribuirea sumei pentru o perioadă de 2 ani” din secțiunea II la punctul 2. 

Restul rubricilor nu trebuie completate (se completează doar dacă este cazul).

Nu este necesară specificarea sumei (instituția fiscală o va calcula și o va vira conform legii) și nici atașarea Fișei Fiscale.

DECLARAȚIA UNICĂ

Trebuie completată declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la toate capitolele aferente tipului de venit obținut. Citiți cu atenție instrucțiunile detaliate de completare a formularului.

Pasul 3 – Trimite formularul 

Formularul completat trebuie depus până în luna mai (inclusiv).

Legea permite depunerea formularului prin mai multe metode:

  • Direct la registratura administrației fiscale de care aparții (AICI adresele ANAF)
  • Prin Poștă, cu scrisoare cu confirmare de primire, la Administrația Finanțelor Publice a localității de domiciliu (AICI adresele ANAF)
  • Folosind serviciul online ANAF, Spațiul Privat Virtual, disponibil aici
  • Depunem noi pentru tine: trimite formularul semnat orografic sau scanat pe adresa de mail donatii@arasnet.ro ori pe Whatsapp la 0751 010 539 sau adu-l la biroul nostru: Bd. Eroii Sanitari nr. 49, 050471, Sector 5, București, urmând ca echipa ARAS să depună formularul în numele tău.

Potrivit legii, este acceptată și adresa unde locuiește efectiv deponentul, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România.

Întrebări frecvente 

Până când pot trimite formularul?

Formularul trebuie trimis până cel târziu în luna mai (inclusiv).

De ce 3,5% și nu 2%?

Începând cu 2019, ARAS poate primi 3,5% din impozitul pe venit, fiind înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale (ARAS este furnizoare de servicii sociale și are servicii licențiate). Înregistrarea poate fi verificată accesând acest link și introducând codul fiscal (5466592).

L-am descărcat, ce trebuie să completez?

E nevoie să completezi de mână, cu majuscule, secțiunea I, care conține datele tale de identificare, și să semnezi la Semnătura contribuabilului. Dacă alegi să descarci formularul direct de pe pagina ANAF, ai aici și informațiile pe care trebuie să le completezi pentru a redirecționa către noi:

Denumire entitate non-profit: ARAS – Asociația Română Anti-SIDA 
Cod de identificare fiscală a entității non-profit: 5466592
Cont bancar (IBAN): RO20 RZBR 0000 0600 1684 0979

Confidențialitate și informații fiscale

În conformitate cu O.G. nr. 92/2003, art. 11, alin (4), beneficiarii sumelor obținute prin completarea formularelor 230 sau 212 nu pot obține informații cu caracter fiscal din care să reiasă „identitatea vreunei persoane fizice sau juridice”. Contribuabilii sunt singurii care ar putea solicita informațiile fiscale de mai sus. Totodată, în cazul în care doresc, contribuabilii pot să comunice asociației/fundației faptul că au depus formularele respective.

De care ANAF aparțin? La ce ANAF trebuie sa trimit formularul?

ANAF-ul de care aparții este în funcție de adresa pe care o ai în cartea de identitate (buletin). Aici o listă cu adresele administrațiilor financiare.

Este aceasta o donație?​

Nu chiar. Prin completarea formularului, îți exprimi dorința ca o parte din banii pe care i-ai dat deja statului, ca impozit pe veniturile obținute în anul precedent, să meargă către un ONG, în cazul de față către ARAS. În cazul în care nu alegi să susții o cauză anume, întreaga sumă va rămâne la bugetul de stat. 

Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-ne la e-mail donatii@arasnet.ro.