Checkpoint ARAS Network reprezintă rețeaua centrelor ARAS, unde bărbații care fac sex cu bărbați și persoanele trans se pot testa gratuit și anonim pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală. În prezent există Checkpoint ARAS în București, Cluj, Iași și Timișoara.

Deschiderea Checkpoint ARAS București, în 2017, reprezintă și deschiderea primului și singurului centru de acest fel din România. Acesta este un proiect al ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.

HIV/SIDA rămâne una dintre cele mai importante provocări ale sănătății publice din lume, în special în țările cu venituri mici și medii.

OMS

La nivel mondial, nevoia testării regulate, cel puțin pentru HIV (Virusul Imunodeficienței Umane), este constantă, iar din păcate România nu reușește să satisfacă cererea. Ca răspuns, ARAS promovează și asigură deja, de peste 20 de ani, testare pentru HIV, Hepatita B, Hepatita C, pentru toate categoriile de persoane.

Nu ne-am oprit aici. Testarea pentru HIV, în România, încă poate fi un proces dificil, discriminatoriu și neprietenos cu cel care o solicită, mai ales dacă acesta este membru al comunității LGBTQI+. În acest context, ne-am dorit să creăm un centru unde testarea să fie și despre informare, empatie, înțelegere și respect, nu doar despre sânge, ace și frica de ace.

Și am făcut-o! În AUGUST 2017 am început cu o singură locație și o zi de testare pe săptămână. În momentul de față testarea se realizează în patru locații (București, Cluj, Iași și Timișoara), două zile pe săptămână.

Ne-am dorit să nu existe bariera neînțelegerii între consilieri și beneficiari, motiv pentru care consilierii sunt fie membri ai comunității, fie persoane foarte deschise cu aceasta.

Ne-am dorit ca testarea să fie accesibilă tuturor, așa că am făcut-o gratuită și anonimă.

Serviciile Checkpoint ARAS nu se rezumă doar la testare. Consilierii noștri asigură partea de informare și consiliere pentru fiecare persoană care accesează serviciile centrului.

Nu este suficient doar să vorbim despre un comportament sexual sănătos, trebuie să îl și punem în practică, motiv pentru care la Checkpoint oferim gratuit prezervative și lubrifiant, pentru toți cei care au nevoie.